Niektorých to ešte len čaká, načrieť do pracovného života. Iní si myslia, že sú už za vodou či na tej správnej pozícii. Ale vždy je čo zlepšovať, a ak aj zatiaľ nepracujete, nasledujúca kniha nie je len o tom, ako dosiahnuť viac na pracovnom poli, ale aj v študentskom a osobnom živote.

V súčasnej dobe je čítanie knihy Hluboká práce priam nevyhnutnosťou. Nech hodí kamienkom, kto sa v živote nepristihol pri tom, že sa mal usilovne učiť na písomku, ale nakoniec sa rozptyľoval na internete či upratal šuplík s ponožkami. Alebo si počas pracovnej doby nevybavil niečo osobné cez počítač či mobil, pokiaľ to nebolo naozaj nevyhnutné. Asi vás bude málo. A ak v pracovnej dobe využívate počítač, určite viete, aké je občas zložité nenechať sa rozptýliť od práce.

„Nepotřebujete exkluzivní zaměstnání, co potřebujete je exkluzivní přístup k práci.“

Hlboká práca. To je typ sústredenia, ktoré môžete uplatniť nielen pri práci či štúdiu, ale aj vo voľnom čase. Cal Newport sa domnieva, že ju vie účinne praktikovať čoraz menej ľudí a mnohí si azda ani neuvedomujú, aká je dôležitá. Hlboká práca, stav sústredenia a intenzívnej pracovnej činnosti, ktorá ide do detailov. Vďaka nej narastá pocit šťastia, pretože pohrúženie (angl. povedzme flow), ktoré vzniká, vyvoláva (intelektuálne) vzrušenie. A všetko sa končí tým, že keď odchádzate z práce alebo si dáte pauzu pri učení, máte zo seba nielen dobrý pocit, ale cítite aj zmysel. Vnímate, že ste sa posunuli, ste bližšie k výsledku a máte radosť, že ste dosiahli pokrok.

Obálka knihy Hluboká práce

Cal Newport v knihe ozrejmuje, aké sú rozdiely medzi hlbokou prácou a povrchnými činnosťami, ktorými sme v práci tiež často, viac či menej podstatne, zahltení. Samozrejme, projektový manažér venuje menej času hlbokému sústredeniu na jeden problém ako napríklad vedecký pracovník v laboratóriu. No o to väčší problém so sústredením môže mať. Ale nech pracujete v akejkoľvek oblasti, rozptyľovanie vám toho veľa neprinesie nielen tam, ale ani v osobnom živote.

Trávenie voľného času je v súčasnosti veľmi rôznorodé. Náplň si vyberáme samostatne, prípadne spolu s rodinou či priateľmi, s ktorými chceme tráviť čas. Lenže to, čomu sa vo voľnom čase venujeme, má na náš život veľký vplyv. Každá vec, ktorú si v živote vyberieme, nás spätne formuje. Je rozdiel, či sa budete kamarátiť s Ferom alebo Jožom (za predpokladu, že to nie sú jednovaječné dvojčatá so správaním akoby tomu druhému z oka vypadli), alebo s obidvomi. A nie je jedno, či budete čítať knihu Hluboká práce alebo novú dánovku, prípadne oboje. Tiež je rozdiel, či budete pasívne sledovať nejaké YouTube kanály (a záleží, čo je ich obsahom), tri hodiny skrolovať Facebook alebo dáte prednosť prechádzke s priateľmi. Každá činnosť má iný význam, iný vplyv, rolu, hodnotu. Takže záleží ako sú namixované a aké funkcie a hodnoty im priradíte.

„Dvě hlavní schopnosti pro dosažení úspěchu v nové ekonomice
1. schopnost rychle se učit komplikovaným věcem
2. schopnost produkovat špičkové výstupy, co se týče kvality i rychlosti“

Najťažšie je začať a zaviesť si aj do sféry hlbokej práce rutinu, pravidelnosť či rituály. Niekomu to možno ide akoby samo od seba, ale pokiaľ viete, že by ste sa hlbokej práci mohli oddávať častejšie, prečítať si knihu Cala Newporta, Hluboká práce, bude skvelý krok k šťastnejším zajtrajškom. Možno lepšie naložíte s pracovným životom, ale predpokladám, že sa aspoň pokúsite zmeniť aj voľnočasový program. V prípade tejto knihy nejde o motivačnú zlátaninu, garantujem.

NEWPORT, Cal. Hluboká práce. Brno: Jan Melvil Publishing, 2016. 240 s.