Violette. Violette Leduc (7. apríl 1907 – 28. máj 1972) bola francúzska spisovateľka. Od detstva trpela nízkym sebavedomím a zdá sa tiež, presvedčením, že bola škaredá. Nebola spokojná ani so vzťahom jej matky k nej, cítila sa ako nechcené dieťa. Nielen tieto pocity ju nasmerovali k literárnej reflexii. V mnohom jej dodala podnety a guráž Simone de Beauvoir (filozofka, spisovateľka, feministka), s ktorou bola takmer rovesníčka a pomohla jej s vydávaním a presadením jej kníh u čitateľskej verejnosti. Simone bola fascinovaná zážitkami, odvahou, úprimnosťou a priamosťou Viollete Leduc. Mnohé témy pretriasala Leduc v literatúre medzi prvými – vlastné sexuálne vzťahy so ženami, potrat či incest. Explicitné zobrazenie ženskej sexuality robilo vrásky aj parížskemu vydavateľstvu Gallimard. No to už za jej knihami stáli nielen Simone de Beauvoir či Jean Genet, ale údajne aj Sartre.

Čo sa vo filme napr. nedozviete, že jedna z jej kníh (Ravages) bola v roku 1955 cenzurovaná, no nakoniec vyšla ako samostatná novela s názvom Thérèse and Isabelle (1966), ktorá bola v roku 1968 aj sfilmovaná. Violette Leduc v nej autobiograficky opisuje svoj milostný vzťah s Isabelle, svojou spolužiačkou v dievčenskej katolíckej škole.

Hysterická. To je prvé slovo, ktoré pravdepodobne napadne mnohým divákom francúzskeho životopisného filmu Violette. Hystériou sa označuje duševná porucha charakteristická prehnanými reakciami. Napriek tomu, že hysterické záchvaty a afekty môžu byť klasifikované ako choroba, mnohokrát sú prítomné aj vo forme, ktorá nie je diagnostikovaná. Sú to náznaky príp. nepravidelné prejavy, ktoré označujeme ako hysterické a spoločnosťou sú vnímané negatívne. Takéto výstupy môžu byť do určitej miery aj zdraviu prospešné, nie nadarmo sa v psychologickej praxi presadzuje, že nemáme svoje pocity maskovať a máme im dať určitú voľnosť. Podobnú hystériu preukazovala vo filme aj predstaviteľka Violette. Jej, neutrálnejšie povedané, popudlivosť a vášnivosť z nej spolu so Simone de Beauvoir spravili známu spisovateľku.

Možno sa filmová Violette zdala hysterická len mne. Skutočná Violette Leduc takou ani nemusela byť. No jednoznačne sa so svojimi vášňami a hnevom nebabrala. O tom svedčia aj témy jej kníh, ich priamosť a kontroverznosť (to platilo nielen v dobe prvého vydania jej diel v Gallimarde, ale aj v súčasnosti).

Trailer k filmu Violette: